Author Topic: How do I create a display within AM to select by control type?  (Read 1010 times)

Stormyblade

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
I'm running AM on a Windows 10 PC with MAME and Daphne as my emulators -- and I've seen videos on how to create specific displays so you can pick, say, fighting games, or vertical scrollers, etc. Now, you should be able to do the same thing to create a display list of games that run off of, for instance, dials/spinners, or games that use the trackball plus buttons. I've tried several options and none of them are working - am I missing something obvious?

And, yes, I have the controls.ini file saved in my MAME directory, so AM should be able to tape into that...or is that part of my problem?

Thanks in advance!

Mark Norville

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 235
    • View Profile
Re: How do I create a display within AM to select by control type?
« Reply #1 on: April 05, 2022, 11:46:22 PM »
Morning,

You would need to specify in the display settings

controls equals track ball, or whatever it is called in controls.ini file.

However, if you have your master rom list set up as All Systems

You can just use tags and then make a trackball, light gun tag and then create a display around that using the tags.

I would go the tag route simply because people done MAME and then stopped they only done basic tagging for other systems, so for The N system that you had the light gun, the xml file for that system will have Duck Hunt Genre Shooter and that is it

I might even use tags actually than editing the xml files in the future, as far too many games to go through for editing.

You would need an All Filter, control equals trackball

So display = Trackball Games (example)
Filter = All Filter
control equals = trackball

Regards

Mark
« Last Edit: April 06, 2022, 12:18:58 AM by Mark Norville »
Well I am back a new PC I7 4790K, 780 TI, 16 Gigs, Windows 10. Hopefully will get delivered at weekend.

Computer Specs : I7 3770K, 780 TI, 16 Gigs, Win 10
HD Specs : 1 x 1 TB SSD + 4 x 8 TB = 33 TB (fullish)
First system : ZX81 (Yes I am an old fart)
PS Network : MarkNorvile
Xbox : Mark Norville

Stormyblade

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: How do I create a display within AM to select by control type?
« Reply #2 on: April 11, 2022, 03:21:37 PM »
Thanks Mark,

I'll give this a try and see if it works. So far, it's not. I'm not sure why but I'll keep editing and tinkering. This really shouldn't be this hard -- I mean, it was easy enough to create an 'adults only' display list, and display lists such a fighter, vertical scroller, etc, so I can't see why this one is so tough.

Mark Norville

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 235
    • View Profile
Re: How do I create a display within AM to select by control type?
« Reply #3 on: April 11, 2022, 10:35:46 PM »
Hi Stormy,

You need to make sure that you have controls.ini in your additional import files, also you need to make sure of the spelling.

I do not have controls.ini in my set up, so I cannot test it for you, I might find it later on today and give it a try.

Regards

Mark
Well I am back a new PC I7 4790K, 780 TI, 16 Gigs, Windows 10. Hopefully will get delivered at weekend.

Computer Specs : I7 3770K, 780 TI, 16 Gigs, Win 10
HD Specs : 1 x 1 TB SSD + 4 x 8 TB = 33 TB (fullish)
First system : ZX81 (Yes I am an old fart)
PS Network : MarkNorvile
Xbox : Mark Norville

Stormyblade

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: How do I create a display within AM to select by control type?
« Reply #4 on: April 11, 2022, 10:45:09 PM »
I know it's close. I got it working for Trackball games, and I had it working for Dial/Spinner games too, but I've run into a couple bugs and have found myself going down the rabbit hole. Just trying to find a theme that shows me what I want to see, specifically the display name that I chose for the category, such as Namco games, Nintendo games, Fighter games, and, for me, Trackball games -- a wheel-based theme is okay but I want to see the display name too.

I'll have to post a screenshot of the rules that I created to make it work.

progets

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 1259
    • View Profile
Re: How do I create a display within AM to select by control type?
« Reply #5 on: April 12, 2022, 03:18:12 PM »
Post the first 10 lines of your mame.txt romlist.