Author Topic: Raspberry Pi Image for Pi 2 and Pi 3  (Read 241806 times)

gepponline

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 15
    • View Profile
Re: Raspberry Pi Image for Pi 2 and Pi 3
« Reply #495 on: December 18, 2016, 02:37:01 AM »
OK, perfect thank you!
  I only have a doubt...
In ubuntu i can only install mame .160 (in ubuntu default) or the latest (.180) with a custom ppa.
Is teh xml file ok even if the libretro is based on .78?
..a couple of question...If i generate thh xml file i suppose it will list All compatible roms.
Does the generate romlist command match whole compatible roms witht the roms in the rom folder so I will have only my rom list?

last one, is there a way to have a ONLY WORKING ROM list?

progets

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 910
    • View Profile
Re: Raspberry Pi Image for Pi 2 and Pi 3
« Reply #496 on: December 18, 2016, 09:01:36 PM »
OK, perfect thank you!
  I only have a doubt...
In ubuntu i can only install mame .160 (in ubuntu default) or the latest (.180) with a custom ppa.
Is teh xml file ok even if the libretro is based on .78?
..a couple of question...If i generate thh xml file i suppose it will list All compatible roms.
Does the generate romlist command match whole compatible roms witht the roms in the rom folder so I will have only my rom list?

last one, is there a way to have a ONLY WORKING ROM list?

The mismatched mame.xml will work and provide the game names verses the roms names but some data about which games work will be inaccurate since that changes from version to version. You could get MAME .078 and use it to generate your mame.xml list but it won't work with AttractMode since MAME changed how they refer to the games from "game" to "machine". You can fix this by modifying the file to use the newer naming that AttractMode uses.

Yes, the romlist you generate will only contain the games that are in your rom folder.

If you have the correct mame.xml for your rom set then you can create a filter in AttractMode to show only the working games. The filter would look like this.
Code: [Select]
filter               "Global Filter"
rule                 Status equals good|imperfect


pghretroguy

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 27
    • View Profile
Re: Raspberry Pi Image for Pi 2 and Pi 3
« Reply #497 on: December 20, 2016, 02:22:11 PM »
Amazing help on getting TurboGrafx-16 running. But I do as you state and the emulator does not save itself. Very odd. It does create a display for it. Crazy

Graboid

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
    • View Profile
Re: Raspberry Pi Image for Pi 2 and Pi 3
« Reply #498 on: December 21, 2016, 02:15:01 PM »
Any chance of a v6 image coming out? I've had no luck trying to upgrade from the v5 image

error message:
Code: [Select]
pi@retropie:~ $ cd develop
pi@retropie:~/develop $ cd attract
pi@retropie:~/develop/attract $ sudo make install
flags: -Wl,--export-dynamic -DDATA_PATH=\"/usr/local/share/attract/\" -O2 -DNDEBUG -I/opt/vc/include -L/opt/vc/lib -Iextlibs/miniz -Iextlibs/audio/include -D__STDC_CONSTANT_MACROS -I/usr/local/include -I/usr/include/freetype2 -I/usr/include/AL  -Iextlibs/squirrel/include -Iextlibs/sqrat/include -Iextlibs/gameswf  -DFE_RPI -DUSE_GLES -DUSE_FONTCONFIG -DUSE_SWRESAMPLE
fatal: No names found, cannot describe anything.
install -D -t /usr/local/bin attract
mkdir -p /usr/local/share/attract/
cp -r config/* /usr/local/share/attract/
pi@retropie:~/develop/attract $

I tried this also

Code: [Select]
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

Omamez

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 222
    • View Profile
Re: Raspberry Pi Image for Pi 2 and Pi 3
« Reply #499 on: December 23, 2016, 12:32:14 AM »
floobs are you playing Santa this year and releasing new floobs image or has Santa retired ?

Floob

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 82
    • View Profile
Re: Raspberry Pi Image for Pi 2 and Pi 3
« Reply #500 on: December 23, 2016, 02:04:38 PM »
floobs are you playing Santa this year and releasing new floobs image or has Santa retired ?
Ha! Maybe in the new year, although its now in RetroPie so perhaps not so much need.
https://retropie.org.uk/forum/topic/93/attract-mode-with-retropie-alternative-to-emulationstation/264
RetroPie Help Guides: https://goo.gl/3gcNsT

Omamez

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 222
    • View Profile
Re: Raspberry Pi Image for Pi 2 and Pi 3
« Reply #501 on: December 23, 2016, 02:37:26 PM »
haha good lad because I promise I been a good boy this year :-) yeah, I tried it via retropie but I lost the side menu in the floobs builds

anasazi_29

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
    • View Profile
Re: Raspberry Pi Image for Pi 2 and Pi 3
« Reply #502 on: December 25, 2016, 11:03:42 AM »
Hey guys. First off, awesome job. Thanks for all the hard work and especially for sharing images.

INFORMATION:2 ISSUES:
« Last Edit: December 25, 2016, 05:22:09 PM by anasazi_29 »

razin

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 13
    • View Profile
Re: Raspberry Pi Image for Pi 2 and Pi 3
« Reply #503 on: December 27, 2016, 04:51:49 PM »
Noob help!

First post. I have put together an almost perfect setup with Attract mode, except for one issue I cannot get past.

So far everything works (the ataris, the nintys, the segas, psx,  etc etc), the one I cannot get to work is Arcade / FBA.

Retropie 4.1.6 with latest Floobs.

I first attempted to create an Arcade emulator section, all of which point to my arcade roms folder. It generated the rom list just fine, the snaps/wheels all work. However, the moment I select a game to play Attract mode freezes and I have to hard boot.

executable           /opt/retropie/supplementary/runcommand/runcommand.sh
args                 0 _SYS_ arcade "[romfilename]"
rompath              /home/pi/RetroPie/roms/arcade
romext               .zip
system               Arcade
info_source          thegamesdb.net
import_extras       
artwork    flyer           
artwork    marquee       
artwork    snap            /home/pi/RetroPie/roms/arcade/snap
artwork    wheel           /home/pi/RetroPie/roms/arcade/wheel


I used Floobs already created FBA emulator with no changes, freezes

executable           /opt/retropie/supplementary/runcommand/runcommand.sh
args                 0 _SYS_ fba "[romfilename]"
rompath              /home/pi/RetroPie/roms/fba
romext               .zip;.fba
system               Arcade
info_source          thegamesdb.net
import_extras        /home/pi/.attract/mame-config
artwork    flyer           /home/pi/RetroPie/roms/fba/flyer
artwork    marquee         /home/pi/RetroPie/roms/fba/marquee
artwork    snap            /home/pi/RetroPie/roms/fba/snap
artwork    wheel           /home/pi/RetroPie/roms/fba/wheel


I modifed the FBA emulator to use the Arcade roms folder I had created instead, also pointing to the Arcade snap/wheel folders. Again, roms show up, snaps and wheels look great, but freezes on game selection. IT freezes instantly as well, I don't even get the the "press A bla bla" after you launch a game.

executable           /opt/retropie/supplementary/runcommand/runcommand.sh
args                 0 _SYS_ fba "[romfilename]"
rompath              /home/pi/RetroPie/roms/arcade
romext               .zip;.fba
system               Arcade
info_source          thegamesdb.net
import_extras       
artwork    flyer           
artwork    marquee         
artwork    snap            /home/pi/RetroPie/roms/arcade/snap
artwork    wheel           /home/pi/RetroPie/roms/arcade/wheel

If i load Arcade games under Emulation Station the games work, no issues....

I am at a loss here....any ideas?

Let me know what else I can copy and paste from my configs if it helps.

EDIT: Hmm, noticed it also freezes when I attempt to access RetroPie setup from the AM setup screen. This is not an issue under ES. I have no idea whats going on.



Thanks!
« Last Edit: December 27, 2016, 05:48:21 PM by razin »

progets

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 910
    • View Profile
Re: Raspberry Pi Image for Pi 2 and Pi 3
« Reply #504 on: December 28, 2016, 12:56:44 AM »
Noob help!

First post. I have put together an almost perfect setup with Attract mode, except for one issue I cannot get past.

So far everything works (the ataris, the nintys, the segas, psx,  etc etc), the one I cannot get to work is Arcade / FBA.

Retropie 4.1.6 with latest Floobs.

I first attempted to create an Arcade emulator section, all of which point to my arcade roms folder. It generated the rom list just fine, the snaps/wheels all work. However, the moment I select a game to play Attract mode freezes and I have to hard boot.

executable           /opt/retropie/supplementary/runcommand/runcommand.sh
args                 0 _SYS_ arcade "[romfilename]"
rompath              /home/pi/RetroPie/roms/arcade
romext               .zip
system               Arcade
info_source          thegamesdb.net
import_extras       
artwork    flyer           
artwork    marquee       
artwork    snap            /home/pi/RetroPie/roms/arcade/snap
artwork    wheel           /home/pi/RetroPie/roms/arcade/wheel


I used Floobs already created FBA emulator with no changes, freezes

executable           /opt/retropie/supplementary/runcommand/runcommand.sh
args                 0 _SYS_ fba "[romfilename]"
rompath              /home/pi/RetroPie/roms/fba
romext               .zip;.fba
system               Arcade
info_source          thegamesdb.net
import_extras        /home/pi/.attract/mame-config
artwork    flyer           /home/pi/RetroPie/roms/fba/flyer
artwork    marquee         /home/pi/RetroPie/roms/fba/marquee
artwork    snap            /home/pi/RetroPie/roms/fba/snap
artwork    wheel           /home/pi/RetroPie/roms/fba/wheel


I modifed the FBA emulator to use the Arcade roms folder I had created instead, also pointing to the Arcade snap/wheel folders. Again, roms show up, snaps and wheels look great, but freezes on game selection. IT freezes instantly as well, I don't even get the the "press A bla bla" after you launch a game.

executable           /opt/retropie/supplementary/runcommand/runcommand.sh
args                 0 _SYS_ fba "[romfilename]"
rompath              /home/pi/RetroPie/roms/arcade
romext               .zip;.fba
system               Arcade
info_source          thegamesdb.net
import_extras       
artwork    flyer           
artwork    marquee         
artwork    snap            /home/pi/RetroPie/roms/arcade/snap
artwork    wheel           /home/pi/RetroPie/roms/arcade/wheel

If i load Arcade games under Emulation Station the games work, no issues....

I am at a loss here....any ideas?

Let me know what else I can copy and paste from my configs if it helps.

EDIT: Hmm, noticed it also freezes when I attempt to access RetroPie setup from the AM setup screen. This is not an issue under ES. I have no idea whats going on.



Thanks!

Have you tried Configure-->General-->Window Mode = Fullscreen Mode

razin

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 13
    • View Profile
Re: Raspberry Pi Image for Pi 2 and Pi 3
« Reply #505 on: December 28, 2016, 06:28:01 AM »

Have you tried Configure-->General-->Window Mode = Fullscreen Mode

I did, it's actually my default setting. That being said I also tried the other modes, but they all freeze instantly on game selection. I decided to start over on a new SD, updating RP to 4.1.8 and AM to 2.2.0. I made no changes at all and simply added just one rom to the FBA folder, and same issue....

Perhaps 4.1.8+ in combination with 2.2.0 is an issue? Anyone else have this setup?

Edit: Tested 4.1.3 + 2.2.0 - no issues with freezing.

Setti

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 14
    • View Profile
Re: Raspberry Pi Image for Pi 2 and Pi 3
« Reply #506 on: December 28, 2016, 10:07:36 AM »
I am having the exact same problem.
4.1.8 Retropie, Attract mode build 2.2 - Raspberry Pi 3

I even added "Hide_console Yes" in the attract.cfg file with no luck.
Recompiled Attract mode with the below commands.

cd
mkdir develop
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
cd develop
git clone --depth 1 https://github.com/mickelson/attract attract
cd attract
make USE_GLES=1
sudo make install
cd ~
rm -r -f develop

I am at a loss to the problem as well.

Setti

razin

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 13
    • View Profile
Re: Raspberry Pi Image for Pi 2 and Pi 3
« Reply #507 on: December 28, 2016, 01:54:35 PM »
I am having the exact same problem.
4.1.8 Retropie, Attract mode build 2.2 - Raspberry Pi 3

I gave up for now and rebuilt mine with 4.1.3 + 2.2.0 - Once somebody gets it sorted out I'll update again.


On an unrelated note, I want to image my build so I have it backed up, but noticed with some images I tested they wouldn't fit on some of my SD cards, even though they were imaged for 32gb, 64gb etc. Is there way to make the image just a little smaller so I know it will be writable should I need to restore it? Would hate to run into it telling me me card is too small by just a little.

Graboid

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
    • View Profile
Re: Raspberry Pi Image for Pi 2 and Pi 3
« Reply #508 on: January 03, 2017, 08:29:15 AM »
I've just seen this, so will give it a go.

https://www.youtube.com/watch?v=3pzxL7dKqUA


Omamez

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 222
    • View Profile
Re: Raspberry Pi Image for Pi 2 and Pi 3
« Reply #509 on: January 05, 2017, 01:53:08 PM »
I've just seen this, so will give it a go.

https://www.youtube.com/watch?v=3pzxL7dKqUA

Not Big Fan of the skin - RP 4.1.3 + AM 2.2.0